Mijn Profiel

afbeelding van Lonneke Alsema
PERSONALIA Lonneke Alsema
CONTACT
Facebook
BIOGRAFIE

Vrouw, geboren 1948, eerste studie wis-en natuurkunde, twee kinderen, tweede-kans onderwijs bedrijfskunde. Dat  laatste is wat ik nog steeds in essentie en met hart en ziel ben. Na een interessante carrière bij Rijkswaterstaat ben ik al bijna 15 jaar zelfstandig onderzoeker, adviseur, docent en coach.

Ik ben bedrijfskundige van mijn vak, en ik kijk naar de wereld als een processenfabriek. Hoe werkt het, wat zie ik voor opmerkelijke dingen gebeuren? Processen, dat is wat volgens soms noodlottige wetmatigheden tussen mensen gebeurt, tot en met wat we hebben vastgelegd in formele wetten en regels, en dan die hele boeiende wereld daar tussenin.

Een voorbeeld:

Ooit richtten we de Nederlandse samenleving in met een set regels bedoeld voor werkgevers en werknemers, werkende vaders en thuis (en sociaal) actieve moeders; je betaalde een rekening voor een medische behandeling en kon die declareren bij de verzekering (als je tenminste niet in het ziekenfonds zat)  en je betaalde sociale premies (werknemersverzekeringen) voor een redelijke voorziening als je die door ziekte of werkloosheid nodig had.

Tussen toen en nu  is de werkelijkheid veranderd maar de systemen moeten nog piepend en krakend de bocht door. Fascinerend, de zoektocht naar oplossingen, het ontwerp van nieuwe methoden, het ontstaan van nieuwe leef- en samenwerkingsvormen.

In mijn nieuwe situatie als 65plusser zoek ik mijn nieuwe plaats in dit geheel, maar ik kan niet ophouden met kijken! Mijn bedrijfswebsite heb ik opgeheven maar op mijn  blogspot en als onderzoeker voel ik me meer dan ooit vrij om er wat van te vinden.