Verheug je je ook op het feest na afloop van je promotie, maar zie je als een berg op tegen je verdediging? Dan ben je niet de enige. Een aantal tips om zo goed mogelijk voor de dag te komen tijdens je promotie. Want het spreekwoord Een goede voorbereiding is het halve werk hebben we niet voor niets…
Hoe bereid je je voor op de verdediging van je proefschrift? 14 Tips
Blogs
Account Campus Orleon
Doe mee aan de onderzoekende samenleving.
Blogs
Blog post door Arjenne Louter - 30/01/2022 - 17:43
Misschien is het de tijd van het jaar, misschien is het ’t tijdsgewricht, misschien een combinatie daarvan. Er zijn in elk geval minder promoties afgerond in de afgelopen 2 jaar. Corona lijkt daar één oorzaak van, stress een andere. Ook ik hoor van veel promovendi dat ze er een beetje doorheen zitten.
Om het leven net een klein beetje leuker te maken
Blog post door Arjenne Louter - 09/12/2021 - 14:28
De afgelopen periode sprak ik veel met promovendi tijdens promotie-succes-sessies. Wat duidelijk werd: de pandemie heeft een grote invloed op je promotie. Op wat er wel en niet mogelijk is tijdens je onderzoek, maar ook op je manier van werken. Thuis, niet thuis, online, toch weer live, toch maar niet.
Al die veranderingen en wisselende maatregelen geven onzekerheid. En het is lang niet altijd makkelijk om daarmee te dealen.
Kleine stapjes hebben grote gevolgen
Blog post door Arjenne Louter - 30/11/2021 - 18:14
Soms stuit ik op een blogartikel waarvan ik denk: hoe komt het dat ik dat niet eerder heb gezien? In dit geval gaat het om een artikel van Corey Bradshow, van zijn blog ConservationBytes, over het schrijven van een wetenschappelijk artikel. Uit 2012. Oud dus, maar nog steeds relevant.
La méthode Brookoise - over schrijven en feedback
Blog post door Arjenne Louter - 14/11/2021 - 20:01
Stel, je bakt voor het eerst een cake. Of je breit voor het eerst een trui. Maakt voor het eerst zelf een kastje. Behangt voor het eerst een muur.
Na afloop is het handig om te kijken hoe dat gegaan is en wat je ervan kunt leren voor een volgende keer of voor een volgende fase in je project. Dat geldt ook voor een PhD. Het is na elke stap handig om te kijken wat je er van kunt leren voor een volgende keer of voor je volgende stap.
Waarom reflectief schrijven een goed idee is
Blog post door Arjenne Louter - 26/10/2021 - 12:05
Nu zou het weer moeten lukken. Toch?
Er is weer meer ruimte, universiteiten zijn weer (grotendeels) open, met een coronapas kun je je sociale leven weer meer oppakken, we zijn weer min of meer terug bij ‘normaal’. Grote kans dat je vindt dat je dus ook weer ‘normaal’ aan de slag moet kunnen zijn en lekker veel productieve uren moet kunnen maken voor je promotie.
Hoe je jezelf (weer) kunt motiveren
Blog post door Arjenne Louter - 07/09/2021 - 15:27
En… hoe hangt de vlag er bij jou bij? Zin om weer te starten? Zie je tegen het nieuwe jaar op? Hoe het er ook voor staat, het nieuwe academisch jaar geeft je de mogelijkheid van een nieuwe start.
In de afgelopen jaren heb ik veel tips gegeven hoe je de start van dat nieuwe academisch jaar vóór je kunt laten werken. In dit blog zet ik ze nog eens allemaal voor je op een rijtje.
Acht tips uit de oude doos, maar nog steeds actueel
Blog post door Arjenne Louter - 21/07/2021 - 14:41
Onze breinen staan in overdrive: altijd maar bezig. Is het niet tijdens het uitvoeren van alle dagelijkse bezigheden, dan is het wel tijdens je REM-slaap die je helpt om je dag te verwerken. En alle externe prikkels van mail, social media, je apps maken dat je brein uit balans raakt. Al die shotjes dopamine die je krijgt van de likes op je social media zijn verslavend. Je brein krijgt te maken met chronische stress. Dat kost je zomaar 10 IQ-punten blijkt uit onderzoek. En het maakt daarnaast dat je continu alert, maar zelden gefocust bent.
Blog post door Arjenne Louter - 21/07/2021 - 14:27
Dat schrijven belangrijk is voor je promotie dat weet je nu intussen wel. Maar wist je dat je schrijven ook op een heel andere manier kunt gebruiken?
Schrijven, maar dan heel anders
Blog post door Arjenne Louter - 09/07/2021 - 12:22
Het zijn nog steeds onzekere tijden, hoe het komend academisch jaar eruit gaat zien is nog niet helder. Wel of niet naar de universiteit, misschien hybride werken, wel of geen 1,5 meter afstand, komt er een maximaal aantal mensen per kamer, wat kan wel en niet doorgaan? Zal er ruimte in het lab zijn, kunnen onderzoeken met de nieuwe covid-regels nu wel of niet doorgaan?