Mijn Profiel

afbeelding van Heidi de Mare
PERSONALIA Heidi de Mare
CONTACT
Twitter
Website
BIOGRAFIE

Opgeleid als beeldwetenschapper doe ik onderzoek naar de rol van beeld en maatschappelijke verbeelding in de huidige tijd. Vooral in existentiële situaties - gezondheid en ziekte, gezag en veiligheid, politiek en geloofwaardigheid, religie en levensbeschouwing. Daarnaast heb ik onderzoek gedaan naar de vorming van de maatschappelijke verbeelding waarbinnen bedrijven (als Schiphol) en publieke organisaties (zoals de Nationale Politie) moeten opereren.

Vanaf  2009 treed ik op als directeur van de Stichting IVMV en ben ik  trekker van het Kijkgenootschap. Het instituut voor maatschappelijke verbeelding doet (in opdracht) onderzoek naar de impact van de beeldcultuur in de huidige tijd. Onder de noemer Gedisciplineerd Kijken geven we lezingen, ontwikkelen we workshops en brengen we minstens een maal per jaar een on line magazine uit over een thema dat in de maatschappij speelt. Het eerste nummer (mei 2013) was gewijd aan Ambtenaren & het beeld. In mei 2014 verschijnt het tweede nummer, ‘Moslims in de Nederlandse maatschappelijke verbeelding’.

In de periode 1984 -2013 was ik als universitair docent verbonden aan de faculteit bouwkunde (TU Delft), aan diverse letterenfaculteiten (Nijmegen, Amsterdam, Tilburg) en heb ik onderzoek gedaan bij Medical Humanities (VUmc Amsterdam), bij VISOR (onderzoeksinstituut voor religie en cultuur, VU Amsterdam) en bij de Politieacademie (Apeldoorn). In 2003 ben ik cum laude gepromoveerd op een onderzoek naar de veranderende rol van het beeld in de Europese geschiedenis van kunst, cultuur en wetenschap. In 2012 verscheen hiervan bij uitgevertij Vantilt de geheel herziene handelseditie.

Voor een selectie en een thematisch overzicht van mijn onderzoek en publicaties, zie: https://independent.academia.edu/HeidideMare