Goed werk voor academici

Goed werk voor academici

Binnenkort verschijnt het boek Goed werk voor academici onder redactie van Gabriël van den Brink, Wout Scholten en Thijs Jansen (een uitgave van Stichting Beroepseer).

Aan de universiteit ligt sterk de nadruk op onderzoekscompetitie. Hierdoor is een ratrace ontstaan waarin bepaalde wetenschappers sterk in het voordeel zijn: de ambitieuze onderzoekers die strategisch aan hun carrière werken, voornamelijk met hun eigen ‘papers’ bezig zijn en relatief weinig voor hun collega’s doen. Ze hechten zich nauwelijks aan de gemeenschap waarvan ze deel uitmaken, laat staan dat ze iets voor hun maatschappelijke omgeving willen doen. Dit boek wijst competitie niet af, maar pleit voor een betere balans: meer oog voor samenwerken, variatie en maatschappelijke relevantie.

Floor Basten, initiatiefnemer van Campus Orleon, is ook geïnterviewd voor dit boek. Zij vertelt over haar ervaringen met academici van de tijd dat ze op de universiteit werkte en daarna, en natuurlijk ook over haar motieven om Campus Orleon op te richten.                           

Bestel het boek hier