Duurzaamheid begint bij onszelf, bij al die dagelijkse beslissingen die bij elkaar opgeteld duurzaamheid opleveren. In veel gevallen is echter niet duidelijk wat de meest duurzame beslissing is. Leren voor duurzame ontwikkeling houdt in dat we inzichten ontwikkelen in de effecten van onze keuzes. Het houdt in dat we verschillende rollen leren integreren, wat het mogelijk maakt om dagelijks te doen wat we ons in grote lijnen voornemen. Het houdt in dat we het geloof ontwikkelen dat het werkt, en dat we onszelf legitimeren om ook voor anderen duurzame beslissingen te nemen.
Als massa’s mensen (consumenten, reizigers, werknemers, ondernemers, ambtenaren, kunstenaars, onderwijzers, onderzoekers, …) dagelijks kiezen voor duurzaamheid, brengen ze dan een verandering naar een duurzame samenleving teweeg? Elf duurzaamheidsprofessionals gingen met elkaar in gesprek over deze vraag. Hun conclusie is: is principe is dat mogelijk, omdat heel veel individuen het kunnen, het willen en het doen. Of de systeemtransitie werkelijk plaatsvindt, hangt nog van andere dagelijkse beslissingen af, bijvoorbeeld:
- Geloven we dat onze kleine bijdragen ertoe doen?
- Stemmen we onze dagelijkse keuzes voor duurzaamheid op elkaar af?
- Voelen we ons vrij om de organisaties waar we werken tot duurzame keuzes te brengen?
- Creëren we al doende systemen die massa’s mensen tegelijk laten kiezen voor duurzaamheid?
De leerhistorie Als iedereen dagelijks kiest voor duurzaamheid die Julien Haffmans en Karen Jonkers hebben geredigeerd zit vol persoonlijke beslissingen voor duurzame ontwikkeling vanuit analyses en reflecties die ook nu nog actueel zijn.
Je kunt het boekje hier downloaden.