Zwermonderzoek Circulaire Economie

Zwermonderzoek Circulaire Economie

Onderzoek van Floor Basten

Samenvatting: 

Op 10 april ging een zwerm onderzoekers van Campus Orleon naar de Derde Vrijplaats Circulaire Economie: Circulaire Materiaalstromen, georganiseerd door het Rijksduurzaamheidsnetwerk (kijk voor meer informatie hier). De vraag vanuit de organisatie was: welke ingrediënten zijn er nodig om daadwerkelijk als vrijplaats te fungeren en zijn die vandaag ook aanwezig? Met daarbij natuurlijk de vraag: komt naar voren of en hoe concrete materiaalstromen intelligenter kunnen worden ingericht? Het rapport van de zwerm is hier te downloaden.

Op 2 oktober is de vierde Vrijplaats Circulaire Economie en daar is wederom een zwerm van Campus Orleon bij aanwezig. Naar aanleiding van ons rapport is ervoor gekozen om expliciet de utopografische methode te volgen:

  1. eerste ronde = archeologie: welke sporen (in beeld en taal) kunnen we vinden die verwijzen naar de samenleving waar deelnemers naar verlangen?
  2. tweede ronde = ontologie: welke mensen bewonen die verlangde samenleving en hoe wordt het menselijke floreren daarin ondersteund of ongewild ondermijnd?
  3. derde ronde = architectuur: welke voorstellen worden gedaan voor het bouwen aan de verlangde samenleving, welke plannen ontstaan er?

 

Trefwoorden: 

  • circulaire economie
  • materiaalstromen
  • Rijksduurzaamheidsnetwerk
  • zwermonderzoek

Opdrachtgever: 

Rijksduurzaamheidsnetwerk

Contactpersoon: 

Floor Basten

E-mail: 

Telefoonnummer: 

0625575957